Antimateria

Deoarece acest subiect ma pasioneaza destul de mult si pentru ca a fost readus in ochii nostri, nu am putut sa ma abtin sa nu scriu cateva randuri despre acest element cheie numit antimaterie. Cei pasionati de acest domeniu sunt sigura ca vor gasi informatii interesante in randurile de mai jos asa ca hai sa incepem cu o mica introducere in istoria antimateriei (yupiiii).

” Sa analizam, pentru inceput, ceea ce cunoaste Stiinta despre antimaterie: La inceputul secolului al XX-lea, antimateria nu era luata in serios de catre savanti. Era privita ca ceva stiintifico-fantastic. Cu toate acestea, in 1926, britanicul Paul Dirac elaboreaza o teorie a antimateriei. El prezice existenta antiparticulelor, inversiuni simetrice, in oglinda, ale particulelor pe care le cunoastem: protoni, neutroni sau electroni… Originalitatea antiparticulelor, dupa Dirac, consta in faptul ca acestea au sarcina electrica opusa fata de particulele obisnuite. Existenta lor este, pentru moment, doar ipotetica.

Dar, in 1932, un tanar fizician de la California Institute, Carl Anderson, face o descoperire capitala. El detecteaza, in radiatia cosmica ceva ce poseda masa unui electron, traiectoria unui electron, dar asezat invers. Tocmai a descoperit un antielectron sau pozitron, care are sarcina electrica pozitiva, contrar electronului, a carui sarcina este negativa. Acesti electroni pozitivi vin din adancul Universului, si Dirac, in anul urmator, primeste Premiul Nobel pentru fizica, deoarece le-a prezis existenta.

Acesta descoperire entuziasmeaza savantii, dar interesul scade rapid. Abia in 1955 revine antimateria un subiect important de cercetare. La Berkely, in California, fizicienii se joaca dezintegrand protoni, aceste particule cu sarcina electrica pozitiva, de doua mii de ori mai grele decat electronii, care formeaza impreuna cu neutronii, nucleul atomic. Accelerati in campuri magnetice pana la viteze paropiate de cea a luminii, protonii ciocnesc o tinta cu o asemeanea violenta incat se dezintegreaza, generand noi particule. Fizicienii de la Berkely constata atunci, in momentul eliberarii energiei generate de soc, formarea de perechi de protoni, unul pozitiv, altul negativ cu alte cuvinte un proton si un antiproton. Interesul pentru antimaterie renaste subit. Doi oameni sunt pasionati, in mod deosebit, de subiect Andrei Sakharov, parintele bombei H sovietice, si Edward Teller, echivalentul sau american. De ce acest interes fulgerator? Pentru ca venind in contact, materia si antimateria se anihileaza complet, eliberand o cantitate imensa de energie. Cateva miliardimi de gram sunt echivalente cu o mica bomba atomica. Intelegeti interesul pentru antimaterie? ” Aici imi permit sa fac o mica paranteza si sa-mi exprim uimirea: de ce abia in zilele noastre a devenit subiect public si de ce abia acum ideea de antimaterie incepe sa castige credibilitate ?

„Antielectronii prezisi de Driac si descoperiti de Aderson in radiatia cosmica indeamna la reflectie fizicienii care cerceteaza aceste particule. In baza experimentelor ei ajung la convingerea ca orice generare de materie antreneaza o generare simetrica de antimaterie si viceversa. De aici, putem deduce ca, la nasterea lumii, acum douasprezece sau treisprezece miliarde de ani, s-a format, in mod necesar, antimaterie si materie in cantitati egale, si se ridica astfel intrebarea: unde a disparut anti-lumea? Unii fizicieni cred ca ca, la origine, a existat un usor surplus de materie si ca Universul nostru ar constritui decat din acest surplus, tot restul anihilandu-se reciproc. Din nou, bunul meu simt este in stare de alarma, si-mi spun ca acest surplus nu are nici o logica. Ma intreb, la randul meu, unde s-ar putea afla aceasta antimaterie si intrevad chiar posibilitatea ca ea sa fi fost respinsa in zone foarte indepartate ale galaxiei noastre. Dar este practic imposibil sa se edifice o cosmologie serioasa plecand de la ceasta ipoteza.”

Acum voi trece brusc la elementul surpriza pentru a usura intelegearea procesului ce urmeaza descris : particulele G. „Aceste particule din mediu formeaza un fel de scut protector in jurul antiatomului. Un atom de antimaterie care se apropie de un atom de materie este respins de acest scut de protectie. „ Intervin pentru a preciza importanta acestui scut format din particule G: el face imposibila anihilarea materiei si antimateriei atunci cand acestea vin in contact una cu cealalta. Practic antimateria impreuna cu acest scut atrage si aduna in jurul sau materia, ca un magnet, fara ca cele doua elemente sa se anihileze reciproc !!! Daca v-ati imaginat procesul, acum stiti din ce este format miezul planetelor din Universul nostru, inclusiv Terra.

„Savantii nostri, v-am spus, sunt convinsi astazi ca, la originea lumii, acum treisprezece miliarde de ani, trebuie sa fi fost materie si antimaterie in cantitati egale. Daca este adevarat aceasta antimaterie nu s-a anihilat, cum cred unii, si nici nu a fost respinsa in adancul Universului. Ea si-a format invelisuri de materie si se afla astazi sub picioarele noastre”

Citatele sunt luate din cartea „Stiinte secrete” de Isaac Plotain. O carte pe care o recomand energic celor pasionati de acest domeniu si nu numai. Este o carte care evidentiaza perfectiunea, echilibrul si frumusetea Universului in care traim, prin ochii stiintei.

Acest articol a fost publicat în Hobby și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Antimateria

 1. alexpopa16 zice:

  Nu pot spune ca sunt pasionat de acest domeniu, dar e foarte interesant.Felicitari:)

 2. angela zice:

  mi too. ceva similar. nu-s pasionata de antimaterie, iar fizica mi-o fost cam antipatica, dar poza si textul…. 😡 🙂 peste interesant 😀 felicitari! 😀

 3. Manuel Cheța zice:

  Nu stiam de scutul cu particle G. Abia astept sa vad daca se confirma teoria superstringurilor si daca reusesc sa dovedeasca stiintific exitenta gravitonilor. Acolo vei zice SF, nu gluma. Eu zic ca traim vremuri ff interesante si ca progresele tehnologice au sansa de a ne lua prin suprindere. Fain sa intalnesc pe cineva priceput la fotografii si la astrofizica. Bravos, 🙂

  • Dupa parerea mea, este o provocarea foarte mare sa testezi si sa confirmi teoria superstringurilor, ceea ce ma face sa cred ca nu o sa auzim prea curand de confirmarea sau infirmarea ei.
   Eu mai astept noutati de la Geneva :)) . Sunt convinsa ca au descoperit multe lucruri interesante.
   Ma bucur ca am mai schimbat o vorba cu un cunoscator in domeniu 🙂

 4. Pingback: Antimateria – permanenţa pericolului în Univers?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s